A legjobban ismert épület felmérése

Tokaj egyik legimpozánsabb, főterének legmeghatározóbb épülete a Degenfeld Palota. Mivel turisztikailag frekventált helyen van, ezért rengeteg fénykép és dokumentáció készült róla az 1875-ös építése óta. Mondhatni, aki Tokajban jár, az biztosan megismeri. Nekünk más okból is különösen közel áll a szívünkhöz ez a műemlék épület: ugyanis több, mint 12 évig volt benne három emeleten a munkahelyünk, a cégeink székhelye. Ebből kifolyólag rengeteget mértük, teszteltük az évek alatt a műszereinkkel. Igazi gyakorlópálya volt a lézerszkennerjeinknek, mindig először itt modelleztük le egy-egy új, különleges mérésünket.

Idén tavasszal az épület funkciójának megváltoztatásáról döntöttek és egy teljes körű, lehető legpontosabb felmérést kértek tőlünk az épületről. Nagyon különleges élmény számunkra ezeket a helyiségeket felmérni és egy tervbe modellezni, ahol maga a Novabird története is elindult. Mintha az otthonunkat mértük volna fel, a saját eszközeinkkel, a saját módszertanunkkal digitalizálva.

Az épület iránti tiszteletből és a megbízónk igényeinek megfelelve a teljeskörű lézerszkenneres felmérés mellett döntöttünk. A csapatunkat komplett felmérési terv elkészítésével is megbízták, így a pontfelhőfeldolgozást is mi végeztük. Az épület külső homlokzatainak legtökéletesebb megörökítéséhez a legnagyobb teljesítményű RTC360-as eszközünket használtuk. A kisebb helységeket BLK360-as lézerszkennerrel, míg az egyszerűbb tereket BLK2GO szkennerrel mértük. A teljes méréshez partnerünk a Geogamma Kft. végezte a földmérési feladatokat, így a teljes felmérési modellt georeferáltuk. Az eredményével minden érintett maradéktalanul elégedett lehetett.vissza az oldal tetejére