Lézerszkenneres mérések

A lézerszkenneres mérés olyan, mintha lenne egy szuper intelligens lézerpisztolyod, amit a környezeted különböző pontjaira irányítasz. A pisztoly által kisugárzott lézer eltalálja a falakat, a tárgyakat, a fákat amik körbevesznek és visszapattannak róla. Mindegyik visszapattanó sugár információt hordoz arról, hogy milyen távol van tőled az adott tárgy. Ez a folyamat olyan gyors, hogy pillanatok alatt készíthetsz egy pontos térképet a környezetedről. Azáltal, hogy a lézerszkenner így láthatóvá teszi számunkra a világ rejtett részleteit, segít jobban megértenünk a körülöttünk lévő teret.

Milyen változást hoz el az építészetben?

Amikor az első mérésünket végeztük el a lézerszkennerrel a hagyományos távolságmérő, mérőszalag, jegyzet kombinációja nélkül, akkor bevalljuk, bennünk is volt némi hiányérzet. A helyszínről az irodába vezető úton végig ennek hatása alatt voltunk. Nehéz volt elhinni, hogy a mérés tényleg ennyire gyors is lehet. Itt van ez a kis fekete kütyü, ami az eddig a felmérési idő töredéke alatt, megszámlálhatatlanul több információt gyűjtött magába, többet mint amire mi manuálisan valaha képesek lennénk? Hogy lehetséges ez? Ráadásul mindezt milliméter pontossággal és még azt is kiszámolja majd, hogy hány százalékos hibahatárral dolgozik?

Tündérmesébe illő szép álom ahhoz képest, mint amikor mondjuk ötödjére is kell visszamenni egy helyszínre a két leghűségesebb „kollégánk” a távolságmérő és a jegyzetfüzet társaságában, mert amikor a felmérési tervet készítjük, akkor jövünk rá, hogy az egyik szobában elfelejtettük lemérni az ajtótok szélességét. Így amikor elkészül a pontfelhő állományból az első felmérési terv, két kattintásból egy épületen belül bármelyik két pont távolságát milliméter pontosan le tudjuk olvasni. Egy tervezőnek nem kell mondanunk, hogy ez micsoda könnyebbség. Volt rá példa, hogy egy épülő ház tetőszerkezetének hibáját még az építési folyamat közben meg tudtuk állapítani, és olyan is, hogy valamilyen egy bizonyos pontból, szögből volt szükségünk egy metszetre, és azt is könnyedén megoldottuk így.

 

Eszközeink

 

 • Leica BLK 360: Kompakt pontosság
  Leica BLK 360: Kompakt pontosság

  A Leica BLK 360 a lézerszkennerek között igazi kis csoda. Ezt a kompakt méretű készüléket a "kicsi, de erős" jellemzi a legjobban: egy másodperc alatt képes 360 000 pontot rögzíteni a környezetéből. Különösen kedveljük egyszerű használatát és azt, hogy akár a legkisebb helyekre is beilleszthető, söröskorsó méretű kialakításának köszönhetően. Ráadásul, fejjel lefelé állítva is pontos méréseket végez, így remekül alkalmazható például kutak vagy szellőző kürtők mérésére is. Emellett HDR panorámaképek készítésére és hőképalkotásra is képes, ami még több lehetőséget nyit meg a mérési munkáink során.

 • Leica RTC 360: A Nagyágyú
  Leica RTC 360: A Nagyágyú

  A Leica RTC 360 a gépparkunk igazi csúcsmodellje. Ez a készülék 120 méteres hatótávolságon belül képes adatokat gyűjteni, és másodpercenként 2 millió pontot rögzít. Kiválóan alkalmas akár többszáz méter hosszú épületek aprólékos, milliméteres pontosságú felmérésére. A műszerrel készült homlokzatfelvételek olyan részletgazdagok, hogy gyakran összekeverhetők a valódi fotókkal. Az RTC 360 hatalmas adatmennyiséget és maximális pontosságot kínál, így neked a lehető legaprólékosabb részleteket biztosítja.

 • Leica BLK2GO: Hatékonyság mozgásban
  Leica BLK2GO: Hatékonyság mozgásban

  A Leica BLK2GO-val a hatékonyság új szintjére lépünk. Ez a lézerszkenner mozgás közben is folyamatosan gyűjti az adatokat, így a méréseink gyorsak és zökkenőmentesek. Ha centiméteres pontosságú, mégis gyors és nagy területű felmérésekre van szükséged, a BLK2GO tökéletes választás. Ez az eszköz lehetővé teszi a nagy területek gyors és költséghatékony felmérését, így ideális megoldást nyújt a dinamikus és költségtudatos projektekhez.

Dolgozztűpontos adatokból!

Ha a precíz munkádhoz neked is óriási előnyt jelentenének a pontos és rendkívül részletes adatok, akkor ne habozz tovább. Keress minket, kezdjük el ma a közös munkát! Kérj mérést most!

Esettanulmányok

vissza az oldal tetejére