A múlt titkai modern technológiával kutatva

A Bodrogkeresztúri templom régészeti felmérése.

A régészeti feltárások során gyakran előfordul, hogy a tervezőknek módosítaniuk kell az építészeti terveiket. Különösen igaz ez azokra az épületekre, amelyek régiek és tele vannak meglepetésekkel és új felfedezésekkel. Ilyen esetekben a régészek és az építészek szorosan együttműködnek a pontosítások és újratervezések érdekében.

Például a Bodrogkeresztúri Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templomnál a régészeti feltárások során számos új információ került napvilágra. A templom, melynek elődje 1220-ban épült, és a jelenlegi épület késő gótikus stílusban 1481 és 1520 között épült, rengeteg érdekes leletet tartogatott. Váratlan fordulatok sora jellemezte a kivitelezést, előkerültek a fehér falak alól színes falfestmények, gótikus ajtók, sőt a számos sír mellett még egy kápolna is. A régészeti feltárások során a padlószint mintegy 70 cm-rel került lejjebb.

Cégünket bízták meg a feltárások javának dokumentálásával, és a tervezők és kivitelezők támogatásával. Lézerszkenneres mérésekkel végeztük el a templom külső és belső felmérését, ami a technológia gyorsaságának köszönhetően mindössze 3 órát vett igénybe. A templomban dolgozó szakemberek csak rövid ideig, kb. 4 percig szakították meg munkájukat a mérőállásoknál. Így szinte zavartalanul zajlott a munka, miközben mi pontos digitális adatokat gyűjtöttünk az épületről.vissza az oldal tetejére