Aba Sámuel udvarának feltérképezése

Egy különleges helyszínre, a Heves megyei Abasár település lévő Bolt-tetőre invitáltak minket megbízóink. Itt a történelmünk egyik meghatározó pillanatának, az államalapítás korának maradványai között járhattunk, és csapatunk egy valóban különleges régészeti felfedezésben vehetett részt. Több éven át tartó kutatás során Aba Sámuel magyar király, az 1041 és 1044 közötti időszak uralkodójának udvarházát tárták fel.

Régészeti partnereink mellett dolgozva, a legmodernebb technológiákat vetettük be: ortofotók és lézerszkenneres mérések segítségével több mint 1800 négyzetméternyi területen dokumentáltuk a leleteket. És itt jön a csavar a történetben: a lelőhely alatt egy hatalmas, titokzatos pincerendszer húzódott, amely szinte magában hordozta a múlt rejtélyeit. A két szintet egy lélegzetelállító 3D modell segítségével örökítettük meg, amely így nem csak a felszíni ásatásokat, hanem a föld alatti titkokat is felfedte.
Ez a projekt nem csak szakmailag volt érdekes számunkra, hanem lehetőséget adott arra, hogy a történelmünk egy darabját egy új, izgalmas szemszögből mutathassuk be. Büszkék vagyunk arra, hogy munkánkkal hozzájárulhatunk a magyar történelem megértéséhez és bemutatásához egyaránt.

További információk a régészeti kutatásról megtekinthetőek ebben a videóban, melyben mi a felméréseinkből származó következtetések is szerepelnek:vissza az oldal tetejére