Hogyan lehet digitálisan leképezni egy tízméteres szobrot?

Igazán impozáns elemmel bővült 2015-ben a Tokaji borvidék egyik leglátványosabb települése, Tarcal.  A közel ötven tonnás, két méteres talapzaton álló 8,5 méter magas Áldó Krisztus szobor rengeteg embert vonz, hamar a látogatók kedvenc helyévé vált. Nekünk viszont nem szakrális vagy turisztikai jelentősége miatt lett nagyon hamar kedves, hanem mert a bányászati munkák miatt komoly szintkülönbségek és szokatlan terepadottságok veszik körbe, ugyanakkor a szobor tökéletesen megközelíthető és jelentős méretű. Ennél pedig kívánni se lehetne jobb tesztelési környezetet a lézerszkenneres mérésekhez. Így alakult, hogy eszközeinket legszívesebben ide hoztuk el mindig tesztelni, ezért ezt a terepet már számtalanszor bemértük.

A szobrok digitalizására az egyik legjobb megoldás a sztereó fotogrammetriai feldolgozás, ami annyit jelent, hogy egy jó minőségű, nagyfelbontású és fényerőjű objektívvel minél több felvételt készítsünk a tárgyról végig azonos blende mellett. Ezzel általában nincs is gond, feltéve, ha a szobor egy ház magasságával vetekszik.

 

 

A felmérő drónunkat is bevetettük itt, amiben egy ritkán használt beállítás, a POI (Point of Interest) volt nagy segítségünkre. Ez egy intelligens repülési mód, amikor a drón folyamatosan a téma felé nézve repül, miközben különböző magassági szinteken köröz a téma körül és nagy átfedéssel készít róla a képeket. Rendkívül érdekes felvételek készíthetőek így, általában több tíz méteres vagy még ennél is nagyobb távolságból a témától.

A kihívást is éppen ez adta. Hiszen, ha jobban meg szeretnénk mutatni a szobrot, akkor nem lehetünk több tízméteres távolságra, ennél közelebb kell mennünk. Sokkal közelebb. Ehhez maximum 1-2 méter távolságban kell, hogy tartsuk a drónt a szobortól, úgy, hogy garantáltan elkerüljük a gránitszoborral való találkozást. Igen ám, de a hagyományos drónok irányítási pontossága nem teszi lehetővé, hogy biztonságban repüljünk a tervezett repülési módban.

Szerencsére a felmérő drónunk RTK-s helymeghatározása megoldást jelentett a kérdésre. Ezzel a GPS-nél is pontosabb technológiával valós időben, centiméteres pontossággal tudjuk irányítani a mozgásban lévő drónt. Fantasztikus volt látni, ahogy egy előre felprogramozott repülési terv szerint szintről-szintre, méterről méterre körözött a drónunk a szobor körül és közben gyűjtötte a nagyfelbontású képeket. A terepi felmérést tökéletesen végezte el a drón, emberi beavatkozás nélkül, a tervet követve.

Ezután a kép átfedését felhasználva, néhány órás irodai feldolgozás után elénk tárulhatott az Áldó Krisztus szobor eddig még soha nem látott 3D leképezése. Minden pontjában tökéletesen mérhető, digitálisan tovább dolgozható formában. Igazi kincsesbánya ez egy hozzáértő tervezőnek. Fantasztikus érzés volt ezt megvalósulva látni kollégáinknak a monitoron.vissza az oldal tetejére