Szabad szemmel nem látható szőlőgondok feltárása

A dróntechnológia egyre fontosabb szerepet kap már a mezőgazdaságban is. A kutatások döntő többségükben azonban a szántóföldi kultúrákra fókuszálnak. Mi viszont több éves szakmai partnerünkkel, az Agron Analytics Kft-vel ezúttal a tokaji borvidék jellemző növényére, a szőlőre koncentrálunk a kutatásunkban.

Mint minden adatelemzés, ez is az alapos adatgyűjtéssel kezdődött. Ehhez a borvidéken három különböző területet választottunk, melyek más-más adottságokkal rendelkeztek, de mind kiemelkedő minőséget képviselő borászathoz tartoztak: Bodrogkeresztúron a Bott Pincéhez (http://www.bottpince.hu/hu/), Tarcalon a Gróf Degenfeld Borászathoz (https://grofdegenfeld.com/boraszat), Mádon a Royal Tokaji Borászathoz(https://royal-tokaji.com/hu/).

A méréseket a megszokott fotogrammetriai kamerával és a multispektrális kamerákkal végeztük a drónokon. A multispektrális kamera egyszerre hat objektívet is tartalmaz, melyek különböző fénytartományokban gyűjtik az adatokat. Ez az összetett szem lehetővé teszi, hogy a vizsgált növényeken vagy a termőterületen akár olyan információkat is felvételezzünk, amely szabad szemmel nem is láthatóak.

A több hónapon át tartó adatgyűjtés kiértékelését az Agronmaps végezte. Megállapították, hol van tápanyaghiány a szőlő parcellákban, vagy probléma esetén rá tudtak mutatni a gócpontokra. Nem kell mondanunk, milyen értékes információk ezek egy szőlész/borász számára. Kiértékelésük szakmai részletei az alábbi cikkben olvashatóak:

https://www.agrontech.com/agronblog/agron-maps-szoftver-szolo-gyumolcsos-monitoring

 vissza az oldal tetejére