Kolostorfelmérés denevérmentéssel

Aki már látta, annak biztosan emlékeibe ivódott a bélapátfalvi ciszterci kolostor jellegzetes formája. Nemhiába kapott nemzetközileg is elismerést a műemlékek és történeti nevezetességek között. Az 1232-től épült apátság sok évszázad óta állja már az idő próbáját, hogy ez továbbra is így legyen, az egyház a felújítása mellett döntött. A pontos statikai állapotrögzítéshez a legmodernebb technológia segítségét kérték a tervezők. A csapatunkat komplett lézerszkenneres és drónos felmérésre kérték fel. A megbízás nagy megtiszteltetés volt számunkra, mivel ez volt a legidősebb épület, amit eddig mérhettünk. A helyszín bejárása közben, látogatók nélkül, csak magunkra maradva a novemberi ködben szinte tapintható volt a hely szakrális ereje. A középkor sejtelmes világa is felderengett bennünk, az Árpád-kor, a tatárjárás kora az építéskor, a török vész és a világháborúk történetét mind őrzik ezek a kőből kifaragott falak. Mert közben kitartóan szolgálta és védte a híveket az épület.

A mérés megtervezése után, elkezdődtek a tetőszerkezet drónos mérései és a homlokzatok külső lézerszkennelései. A belső méréseinket saját világítórendszerrel derítettük be. A tetőszerkezet felmérése viszont újabb izgalmakat hozott. Bár hozzá vagyunk szokva a magasban zajló munkához, mégis megborzongtató volt a felismerés, hogy a templom belső terének mérési adatait a padlássík méréseivel csak a 17,5 méter magasban lévő léleklyukon keresztül tudjuk összekötni. A megoldást a padlássík téglaboltozatán állva, a lézerszennerük fejjel lefelé való belógatása jelentette a lyukon keresztül. Ehhez persze, az a speciális állványunk kellett, ami lehetővé tette az egyméteres nyíláson való stabilitását a szkennerünknek. De azért izgalmas pillanat volt egy boltíves téglaboltozat tetején állva a mélybe beállítani az egyik legértékesebb mérőeszközünk. Az eredmény viszont megérte, remekül sikerült az összekötőmérés: 6mm-es pontosságot értünk el a két szint között!

Az is megszokott, hogy a padlásméréseinkben találkozunk denevérekkel, az apátságban is elég nagy számban élnek 30-50 család is megfordul, melyek mind védettek. De ezúttal egy kis patkós orrú denevért mentenünk is kellett, mivel az ajtózárásához használt tölgyoszlop falazati fészkébe talált menedéket. Így végül mindenki sértetlenül távozott.

A teljes állapotrögzítésünk impozáns lett, 1271 drónos fotóból és 132 lézerszkenneres állásból állt össze. Nagy örömmel járultunk hozzá az nagy múltú kolostor felújításához.vissza az oldal tetejére