Műemléképületek, szobrok állapotfelmérése

Akik történelmi helyszínekkel, műemlék épületek helyreállításával foglalkoznak, gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy nem maradt fenn az épületekről hiteles tervdokumentáció. Ha pedig rendelkezésre áll, az lehet, hogy nem követte le az évszázadok átépítéseit vagy nem elég pontos. Sokszor pedig ezek a műemlékek már olyan szerkezeti károsodásokat is szenvedtek, amelyek az épület statikai erejét gyengítik. Ezek közül a legjellegzetesebb károsodásokat szabad szemmel is könnyen azonosíthatjuk, ilyenek például a beázások vagy repedések. Vannak azonban olyan változások is, amelyeket még tapasztalt szakemberek sem vesznek észre, ilyenek lehetnek azok a tartószerkezeti megdőlések, födém lehajlások, amelyek hagyományos eszközökkel sem mérhetőek.

Mindezekre jelent korszerű új megoldást az épületek lézerszkenneres és drónos felmérése. A mérőműszerekből előállított pontfelhők, ortofotók és panorámaképek lehetővé teszik a műemléki helyszínek milliméterpontos felrajzolását egy felméréstervben. Rögzítésre kerül valamennyi olyan eltérés is, amiből könnyen mérhető a tartószerkezetek elváltozása. Olyan 3D modell áll általa rendelkezésre, amely a felmérés pillanatában minden olyan részletet rögzít, amely segít megérteni a legbonyolultabb részeket is. Nincs utólagos meglepetés, tervezhető és kiszámítható felújítási terv készíthető a felmérésünkből.

Kiknek hasznos a szolgáltatás?

 • Építész tervezőknek, statikusoknak

  Az általunk létrehozott a épületmodellekkel pontosan lehet a műemlékek eredeti állapotát megtartani vagy visszaállítani, és a szigorú műemléki előírásokat is betartani. A pontfelhő technológia segíthet a restaurálási munkálatok tervezésében, az eredeti részletek rekonstruálásában, és az épület állapotának nyomon követésében.

 • Régészeknek

  A lézerszkenneres felméréseink segítségével készült 3D modellekkel tökéletesen megőrizhető egy helyszín állapota, és akár olyan virtuális túrák és kiállítások hozhatók belőlük létre, melyek lehetővé teszik a nagyközönség számára is, hogy egy műemlékeket digitálisan körbejárjanak és felfedezzenek.

 • Restaurátoroknak

  A műemlékek nagypontosságú digitális rekonstrukcióját lehetővé tevő méréseinkkel az eredeti állapotot a létező legpontosabban rögzíthetik. Mindez alapvető fontosságú, mikor az eredeti állapot lehető legpontosabb helyreállítása a célunk. A műemlékek folyamatos monitorozása hozzájárul a kulturális örökségeink megőrzéséhez.

Az együttműködés menete

 • 1. lépés: Felmérés

  Drónokkal fotózunk és lézerszkenneres technológiával mérőállásokból adatokat gyűjtünk.

 • 2. lépés: Adatfeldolgozás

  A begyűjtött adatokból pontfelhőt állítunk elő, amit ezután tisztítunk és osztályozunk.

 • 3. lépés: Modellképzés

  Az így feldolgozott pontfelhőket georeferáljuk, azaz földrajzi koordinátákkal látjuk el, majd ezekből háromdimenziós modelleket hozunk létre.

Dolgozztűpontos adatokból!

Ha a precíz munkádhoz neked is óriási előnyt jelentenének a pontos és rendkívül részletes adatok, akkor ne habozz tovább. Keress minket, kezdjük el ma a közös munkát! Kérj mérést most!

Esettanulmányok

vissza az oldal tetejére