Régészeti feltárások rögzítése

A régészeti lelőhelyek és leletek állapotának pontos rögzítése kiemelten fontos feladat, mert a kulturális örökségünk megőrzésének kulcsa. A nehéz körülmények és a rendelkezésre álló rövid idő jellemzően nagy kihívásokat támasztanak a régészeti kutatókkal szemben. Pedig a régészetben létfontosságú a precíz és részletes dokumentáció, mivel ez a múltbeli emberi kultúrák mélyebb megértésének alapja.

Hihetetlen áttörést hoz ezért a lézerszkenneres és drónos mérés a régészetben is, hiszen a tömeges információgyűjtés, a nagyobb és jobb felbontás révén lehetővé teszi az információk irodai környezetben lévő utólagos feldolgozását is. Mindezek az információk olyan új kontextusba helyezik az adatokat, amit esetleg a helyszínen nem is tudunk érzékelni. A 3D-s adatok megosztása által oktatási, kutatási, akár turisztikai célokat is ki tudunk vele szolgálni.

Kiknek hasznos a szolgáltatás?

 • Régészeknek

  A pontfelhő technológia segítségével a régészeti helyszínek és műemlékek háromdimenziós, nagy pontosságú digitalizálása válik lehetségessé. Ez különösen előnyös a terepi feltárások során, ahol a pontos és részletes dokumentáció nélkülözhetetlen a leletek megőrzésének és mentésének folyamatában.

 • Történeti kutatóknak

  A felméréseinkből nyert adatok révén a történelemtudósok képesek digitálisan újraalkotni és megjeleníteni a régészeti helyszíneket. Ennek köszönhetően mélyebben beleláthatnak az adott lelőhelyek történelmi hátterébe és szerkezeti felépítésébe.

 • Restaurátoroknak

  A régészeti leletekről készített digitális modelljeink lehetővé teszik a kulturális örökség elemeinek digitális megőrzését, ami különösen létfontosságú az idő múlása, az időjárás vagy az emberi tevékenységek által fenyegetett műemlékek számára. Ezek a magas felbontású modellek az alapjai a professzionális restaurátori munkának.

Az együttműködés menete

 • 1. lépés: Felmérés

  Drónokkal fotózunk és lézerszkenneres technológiával mérőállásokból adatokat gyűjtünk.

 • 2. lépés: Adatfeldolgozás

  A begyűjtött adatokból pontfelhőt állítunk elő, amit ezután tisztítunk és osztályozunk.

 • 3. lépés: Modellképzés

  Az így feldolgozott pontfelhőket georeferáljuk, azaz földrajzi koordinátákkal látjuk el, majd ezekből háromdimenziós modelleket hozunk létre.

Dolgozztűpontos adatokból!

Ha a precíz munkádhoz neked is óriási előnyt jelentenének a pontos és rendkívül részletes adatok, akkor ne habozz tovább. Keress minket, kezdjük el ma a közös munkát! Kérj mérést most!

Esettanulmányok

vissza az oldal tetejére